spotguide.dk

Hvordan døde Elvis Presley?

De siger, at Elvis stadig er i live, og han sparkede sandsynligvis til Tupac og Richie Edwards, men de tager fejl. Elvis Presley døde den 16. august 1977, året hvor punken brød ud. Han blev fundet på badeværelset i sit hjem i Graceland, Memphis, Tennessee, og hans dødsårsag blev dømt som et hjerteanfald. Men hvordan og hvorfor døde en mand på kun 42 af en sygdom, der oftere forbindes med meget ældre mennesker? Dette er blot et af mange spørgsmål omkring Kongens død.

Var Elvis generelt godt helbred på tidspunktet for hans død?
Det var han ikke. I 1977 led Elvis af følgende lidelser: forhøjet blodtryk, aukom, forstørret tyktarm og leverskader. Det er også rapporteret, at han vejede 25 sten, var sengeliggende og næsten ikke kunne gøre noget uden hjælp fra en assistent. Nogle har dog hævdet, at dette er en overdrivelse. Alligevel er der almindelig enighed om, at Elvis langt fra var den unge, raske hærsergent, han engang havde været.

Var der stoffer i hans system på tidspunktet for hans død?
Ja. En hel del, faktisk. Til at begynde med: 10 gange den mængde kodein, der normalt anbefales til medicinske formål. Det er blevet hævdet, at han fik kodein fra en tandlæge dagen før sin død. Dette var ukendt for hans personlige læge, ‘Dr Nick’, alias George Constantine Nichopoulos, som døde sidste år. Andre stoffer fundet i Elvis’ system, da han døde: diazepam, methaqualon (også kendt under mærkenavnene Quaalude og Mandrax), phenobarbital, ethchlorvynol og etinamat. En toksikologisk rapport konkluderede: “Den stærke mulighed er, at disse stoffer var det største bidrag til hans død.”

Hvor erhvervede Elvis disse stoffer?
Det ville være Dr. Nick. Mellem 1. januar og august 1977, syv og en halv måned før Elvis døde, skrev den gode læge musikerens recepter på mindst 8.805 og forskellige typer medicin. Det var 19.012 typer medicin mellem januar 1975 og Elvis’ død. De piller, Dr. Nick ordinerede, omfatter: Percodan, Dilaudid, Demerol og Cocaine Hydrochloride.

Var hans hjerteanfald udelukkende forårsaget af stoffer?
Som vi har set, ser det ud til at de kan have været en medvirkende årsag. Men i 2014 dukkede et interessant bevis op. Hvad der angiveligt var en lok af Elvis’ hår, blev udsat for en DNA-test på Channel 4-showet Dead Famous DNA og viste sig at vise, at The King led af den genetiske hjertemuskelsygdom hypertrofisk kardiomyopati. Mod slutningen af sit liv havde han træthed, forhøjet blodtryk og en uregelmæssig hjerterytme. Præsentator Mark Evans sagde: “I årevis har Elvis fået skylden for sin egen død, for at have overspiset eller overdosis af stoffer. Begge disse afhængigheder ville ikke have hjulpet. Men det så ud til, at Elvis havde en fejl i sit DNA.” For ordens skyld sagde Evans også: “Jeg kan ikke fortælle dig 100%, at det er Elvis’ DNA. Det er ikke muligt.”

Er der andre teorier?
Her er et kuriosum: Elvis faldt om og knækkede hovedet på et badekar, mens han optog filmen Clambake i 1967 Han blev slået bevidstløs og indlagt på hospitalet. Dette, sammen med tre andre store hovedskader, som Elvis pådrog sig på forskellige tidspunkter i sit liv, kunne have givet ham en traumatisk hjerneskade. Dette kan forårsage autoimmun lidelse, som viser sig som en nedbrydning af kropslige organer – symptomer er ændringer i kropsform, forstørrede organer, ude af karakter adfærd og stærke smerter. Elvis led af alle disse symptomer i de sidste 10 år af sit liv.