spotguide.dk

Plast 101: Hvad er plastik, og hvordan er det lavet?

TKSST er en hidtil uset samling af mere end 5.000 børnevenlige videoer, sammensat til lærere og forældre, der ønsker at dele smartere, mere meningsfulde medier i klasseværelset og derhjemme. Og det er gratis for alle. Kurateret af Rion Nakaya, med input fra hendes 11 og 14-årige. Engang et helt naturligt produkt, er meget af nutidens plastik menneskeskabt og i høj grad afhængig af fossile brændstoffer. Fra polymerer til nurdles, lær hvordan plastik skabes, og hvad vi kan gøre for at bremse de varige konsekvenser, dette materiale vil have på både vores planet og vores liv.

Denne Plastics 101-video fra National Geographic opsummerer fremkomsten af plastbrug siden 1950’erne, og understreger engangsplastikkens skadelige virkninger på miljøet. Den berører også nyere opdagelser, herunder to Stanford-undersøgelser, der har vist, hvordan melorme, mørkebillelarver, kan spise 34-39 milligram styrofoam om dagen, og hvordan Galleria mellonella møllarver, voksorme, kemisk kan nedbryde polyethylenplastik, når de spis det.

Relateret læsning: National Geographic’s Plastic or Planet?
Udforsk derefter plastikalternativer i disse videoer om spiseligt bestik og komposterbare biomaterialer fremstillet af svampe.

Lær, hvordan plastik blev opfundet for at erstatte insekter, specifikt for at erstatte shellac, der kan fremstilles af harpiksen fra en hunkøn. Denne videnskabshistoriske video fra Planet Moneys serie om olie forklarer, hvordan den voksende brug af elektricitet i begyndelsen af 1900’erne påvirkede opfindelsen af bakelit, “den første plast fremstillet af syntetiske komponenter.”

Før plastik (eller plastikforurening). ), ting var dyre. Dengang stolede folk på naturen til at lave ting: tandbørster var lavet af sølv, kamme var lavet af skildpadde og tøj var lavet af bomuld (nå, de er stadig for det meste bomuld, men du forstår pointen).

Så, i 1907, fandt en kemiker ved navn Leo Baekeland en måde at forvandle ubrugelig oliesprøjt til plastik. Tingene har ikke været det samme siden. Det åbnede en hel verden af overkommelige produkter. Pludselig kunne alle få en af alt. Dette er historien om, hvordan plastik først blev lavet, og hvordan vi måske gik for langt med det.