spotguide.dk

De bedste måder at sige hej på engelsk

At hilse på en anden er en af de vigtigste ting, vi gør i socialt samvær. Vidste du, at selv katte og hunde hilser? De rører deres næser sammen, selv med andre dyr!

Derfor er det at hilse på nogen på deres eget sprog sandsynligvis den bedste måde at vinde øjeblikkelig gunst. Næsten alle sprog har forskellige måder at sige hej på, afhængigt af hvilket tidspunkt på dagen det er, hvordan situationen er, og også hvem du henvender dig til. Hilsner kan også være forskellige afhængigt af dialekt, såsom amerikansk engelsk vs britisk engelsk osv. Til artiklens formål vil vi fokusere på amerikanske hilsner. Vi vil kun se på hilsener, når du møder nogen, ikke på måder at sige farvel på. Så lad os se på nogle af de mange måder at sige hej på på amerikansk engelsk.

1. Formelle hilsner
Som navnet antyder, bruges formelle hilsner i mere formelle situationer. Dette ville være, når du henvender dig til nogen, du ikke kender godt, eller som er højtstående i forhold til dig på en eller anden måde. Du ville f.eks. bruge dette, når du henvender dig til din chef, eller din ældre nabo eller en fuldstændig fremmed, der er ældre end dig.

Godmorgen / God eftermiddag / Godaften
Bortset fra disse er der ikke mange formelle eller høflige måder at sige hej på engelsk. Bogstaveligt talt er denne hilsen en måde at ønske nogen godt på. Det er en kort måde at sige: “Jeg ville ønske, du må have en god morgen/eftermiddag/aften”.

Hvordan og hvornår skal du bruge det

 • Sig “Godmorgen” når som helst efter solopgang.
 • Brug “Goddag” når som helst efter kl. 12.
 • Brug “Godaften” når som helst efter solnedgang.

Som nævnt er dette en høflig måde at hilse på en, der er ældre end dig på en eller anden måde. Det er dog ikke en fejl at hilse på en ven på denne måde, så fortvivl ikke, hvis du gør det! Derudover ønsker du måske eller ikke ønsker at give din hånd til et håndtryk, hvis du møder personen for første gang.

  • Hvis du vælger, kan du følge denne hilsen med en sætning som: “Hvordan har du det?” Det betyder, at du spørger efter personens velbefindende. Det er en kort måde at spørge “Hvordan har du det?”
  • Du kan også følge med: “Hvordan har du det?” Denne sætning betyder det samme som “Hvordan har du det?”, men du ville kun bruge det, hvis du har mødt personen før. Det er en forkortelse for “Hvordan har I haft det siden vi så hinanden sidst?”
  • En anden sætning, som man kan følge denne hilsen med, er “Det er rart at se dig igen”. Dette siger du også kun til en, du allerede kender eller har mødt før.
  • Hvad er de formelle måder at hilse på på dit sprog?
  • Uformelle hilsner er meget mere udbredte på engelsk.

2. Uformelle hilsner
Uformelle hilsner er normalt OK til afslappede situationer og bruges, når du møder eller ser nogen.

1- Hej!
Hej er en af ældre hilsner rundt omkring, selvom den ikke oprindeligt blev brugt som sådan. Det siges at komme fra det tyske ord “Hoi”, som var en måde at tiltrække nogens opmærksomhed på eller udtrykke overraskelse. Såsom i: “Hoi! Hvor skal du hen?” eller “Hoi, hvad er det her?!”

Hej blev oprindeligt brugt på samme måde, men med tiden blev det til en måde at hilse på nogen. Tidligere var det i vestlige lande høfligt for mænd også at løfte deres hatte som hilsen!

Hvordan og hvornår man bruger det

 • Det er velegnet til brug når som helst på dagen.
 • Det er helt sikkert den mest neutrale og enkleste måde at hilse nogen på. Det er ikke helt uegnet at bruge som en mere formel hilsen, som f.eks. når du på en eller anden måde henvender dig til en, der er ældre end dig.
 • Hvis du møder en person for første gang, følges normalt ”Hej” med en sætning som: “Det er rart at møde dig!”
 • Når du møder en ny, kan du også give din hånd til et håndtryk.

2- Hej / Hej / Hej!
Denne afslappede hilsen er velkendt og populær over hele verden. Du kan bruge det i alle uformelle situationer, uanset hvem du henvender dig til.

Hvordan og hvornår du skal bruge det

 • Dette er en mere afslappet måde at sige hej på, selv når du møder nye mennesker. Du kan give dig hånd til et håndtryk, hvis du vælger det.
 • Hvis du har brug for en fremmeds opmærksomhed, såsom en butiksassistent, behøver du ikke give hånd til dem. Du kan bare sige: “Hej!”
 • Du kan også sige “Hej!” når du støder på en ven eller en, du har mødt før.
 • “Hej!” er især praktisk, hvis du ikke kender eller ikke kan huske nogens navn!

3- Hej!
Af alle de forskellige måder at sige hej på, er dette man bringer helt sikkert billeder op af cowboys, bæltespænder og den berømte sydamerikanske drawl! Det siges at være opstået i Texas som en uformel hilsen. Ordet “Howdy” er en sammentrækning af den mere formelle hilsenfrase: “Hvordan gør du?”, og er en måde at spørge efter nogens velbefindende. Det er blevet så populært, at et texansk universitet bruger det som et slogan.

Hvordan og hvornår man bruger det

 • Dets brug er ret ens. til “Hej”, i den forstand, at der normalt ikke forventes noget svar.
 • Når du møder nogen for første gang, eller støder ind i en ven et sted, er dette en acceptabel form for hilsen i enhver afslappet situation. Du kan også give din hånd til et håndtryk.
 • Hvis du virkelig vil gøre det på den texanske måde, kan du hilse på en gruppe venner med “Howdy, I’all!” Howdy kan bruges når som helst på dagen. Brug det dog mest med jævnaldrende eller ældre mennesker, du allerede har mødt og er på venskabelig fod med.

4- Hej, hvad sker der?!
Denne hilsen tjener et dobbelt formål. Det er en måde at sige hej på, og det er også en måde at spørge om, hvad der kan ske. Ifølge StackExchange, “Hvad sker der?” har gammel oprindelse: “I et brev skrevet i 1838 skrev romanforfatteren Elizabeth Gaskell, at jeg ikke nævnte et ord for Lucy, men hun må have gættet, at der var noget i vejen”.

Sætningen blev gjort populær og sandsynligvis almindeligt kendt af tegneseriefiguren, Bugs Bunny, med sin signaturfrase: “Hvad sker der, Doc?” Sammentrækningen “Wassap?” er endnu mere afslappet.

Hvordan og hvornår den skal bruges

 • Denne sætning kan bruges når som helst på dagen eller natten.
 • Denne måde at sige hej på er nok bedst brugt med folk, du kender. Det, eller hvis du specifikt vil vide, hvad der sker med nogen eller noget.
 • Hvis du er venner med dem, og dit forhold er afslappet og afslappet, er dette en passende måde at hilse på både unge og gamle mennesker.

5- Morgen! / Aften!
Dette er den afslappede version af ”Godmorgen” og ”Godaften”.

Hvordan og hvornår du bruger det

 • Som tidligere påpeget, er disse hilsenformer afhængige af tidspunktet på dagen. Efter solopgang, indtil omkring middag (12:00), vil du hilse på nogen med “morgen!”. Fra omkring kl. 18 vil du sige “aften!
 • Det er rimeligt sikkert at hilse på nogen på denne måde, uanset deres alder. Du ønsker måske ikke at møde en dignitær eller royalty som denne.

6- Hej , long time no see!
Denne sætning menes at stamme fra pidgin engelsk, og nogle anser den for stødende og racistisk. Det er dog meget brugt på tværs af Amerika i dag, og det betyder bogstaveligt talt, at du ikke har set nogen i lang tid.

Det så ud til at have optrådt første gang i litteraturen i WF Drannans bog, Thirty- one Years on Plains, som udkom i 1901: ‘Da It vi red op til ham, sagde han: ‘Godmorgen. Vi ses længe’. Taleren er en amerikansk indianer. Udtrykket blev dog populær kun de sidste ti år eller deromkring.

Hvordan og hvornår man bruger det

 • Når du ikke har set det en ven i lang tid, er dette en passende hilsen.
 • Det er måske mere velegnet at henvende sig til dine yngre venner på denne måde. Dermed ikke sagt, at ældre mennesker nødvendigvis vil blive stødt – hvis du kender dem godt, og du har et mere afslappet venskab, burde det være fint!

7- Hej, hvordan har det går det?
Denne hilsen er en uformel version af “Hvordan har du det?” eller “Hvordan har du haft det?” Det er også en anden måde at spørge på: “Hvad sker der?”

Hvordan og hvornår man bruger det

 • Anvendes nok bedst til dine yngre venner , eller når du hilser på en gruppe venner på en generel måde. Ofte, når venner mødes, falder “Hej” væk.
 • Dette er måske ikke den bedste hilsen, hvis du virkelig vil vide, hvad der foregår i nogens liv. Det er simpelthen et udtryk eller et retorisk spørgsmål, som taleren normalt ikke forventer andet svar på end “Fin, tak!”

8- Hej, hvordan går det?

strong>
Denne hilsen er en sammentrækning af “Hvordan går det?” Det betyder det samme som “Hvordan går det?” og bruges på samme måde.

Her falder “Hey” også væk, når venner, der kender hinanden godt, mødes!

9- Yo!>

“Yo!” blev første gang brugt i 1400-tallet som et udråb om tilskyndelse eller advarsel. Tilsyneladende opstod det blandt sømænd. I 1950’erne i USA blev det populært som en måde at sige “Hej!”, eller for at vise overraskelse. Meget senere, i det afroamerikanske samfund, ændrede det sig til et udråbstegn, “at følge eller sætte punktum for en ytring for at understrege eller som en generel samtalefylder”, ifølge StackExchange.

Hvordan og hvornår skal man Brug det

 • Dette er en meget uformel hilsen! Brug det bedst kun sammen med dine venner på samme alder og yngre.
 • Et passende svar er normalt også et “Yo!”