spotguide.dk

Sådan tager du et skærmbillede på en pc

Hvad du skal vide

 • I Windows 10 og 8, Windows-tast+PrtScn for at fange hele skærmen. På Windows 7 og tidligere skal du trykke på PrtScn.
 • For kun at fange det aktive vindue, skal du trykke på Alt+PrtScn.
 • For at fange bestemte dele af skærmen skal du bruge Windows Snipping Tool eller Snip & Skitse.

Denne artikel forklarer, hvordan man tager skærmbilleder på en Windows-pc. Instruktionerne gælder for Windows 10, 8, 7, Vista og XP.

Sådan tager du et skærmbillede
Den grundlæggende måde at tage et skærmbillede på i Windows er på samme måde uanset hvilken version af Windows du bruger, og det er meget nemt: ​Tryk på PrtScn-tasten på tastaturet.

 • PrtScn: Hvis du trykker på knappen én gang, gemmes en skærmbillede af hele skærmen. Hvis du har flere skærme tilsluttet, vil et enkelt tryk på print screen-knappen gemme et skærmbillede af alle skærmbilleder i ét enkelt billede.
 • Alt+PrtScn: Tryk på disse knapper på på samme tid for at tage et skærmbillede af et enkelt vindue, som du er fokuseret på. Vælg vinduet én gang for at sikre, at det er i fokus, og tryk derefter på disse taster.
 • Win+PrtScn: Brug af Windows-tasten med udskriftsskærmknappen (i Windows 8 og nyere) ) vil tage et skærmbillede af hele skærmen og derefter gemme det i standardmappen Pictures i en undermappe kaldet Screenshots (f.eks. C:Users[bruger]PicturesScreenshots).

Sådan indsætter eller gemmer du et skærmbillede
Den nemmeste måde at gemme et skærmbillede på er først at indsætte det i Microsoft Paint-applikationen. Dette er nemt at gøre i Paint, fordi du ikke behøver at downloade det – det er inkluderet i Windows som standard.

Du har andre muligheder, f.eks. at indsætte det i Microsoft Word, Photoshop eller et hvilket som helst andet program der understøtter billeder, men for enkelhedens skyld bruger vi Paint. Den hurtigste måde at åbne Paint på i alle versioner af Windows er gennem dialogboksen Kør.

  1. Tryk på Win+R.
  2. Skriv mspaint i feltet Kør, og vælg Enter.
  3. Med Microsoft Paint åbent, og skærmbilledet stadig er gemt i udklipsholderen, skal du bruge Ctrl+V til at indsætte det i Paint, eller vælg Indsæt.
  4. Tryk på Ctrl+S, eller vælg Filer> Gem som for at gemme skærmbilledet.

Bemærk: På dette tidspunkt vil du muligvis bemærke, at det billede, du har gemt, ser lidt skævt ud. Hvis billedet ikke fylder hele lærredet i Paint, vil det efterlade hvidt mellemrum omkring det. For at løse dette skal du trække det nederste højre hjørne af lærredet mod øverste venstre side af skærmen, indtil du når hjørnerne af dit skærmbillede.

Tag et skærmbillede på pc med Windows-klipværktøjet

strong>
En anden måde at tage skærmbilleder på er at bruge Windows Snipping Tool.

 • I Windows 10 skal du skrive snipping tool i søgefeltet på proceslinjen og vælge Snipping Tool fra listen af resultater.
 • I Windows 8 skal du stryge ind fra højre kant af skærmen, vælge Søg, skrive klippeværktøj i søgefeltet, og vælge klippeværktøj fra listen over resultater.
 • I Windows 7 skal du vælge knappen Start, skrive klippeværktøj i søgefeltet, og vælge klippeværktøj fra listen over resultater.

Download et Print Screen-program
Selvom Windows fungerer fantastisk til grundlæggende skærmbilleder, kan du installere både gratis og betalte tredjepartsprogrammer for mere avancerede funktioner som finjustering af skærmbilledet efter pixel, en notere det, før du gemmer det, og nemt gemme på en foruddefineret placering.

Et eksempel på et gratis print screen-værktøj, der er mere avanceret end Windows, er PrtScr. En anden, WinSnap, er god, men den gratis udgave mangler nogle af de mere avancerede funktioner i premiumversionen.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan tager jeg et skærmbillede på en Mac ?
For at tage et skærmbillede på en Mac skal du trykke på Command+Shift+3 for at skærmbillede hele skærmen. Tryk på Command+Shift+4 for at tegne og vælge et område til screenshot. Tryk på Command+Shift+5 for yderligere muligheder, herunder skærmoptagelse.

Hvordan tager jeg et skærmbillede på Android?
Brug en stemme for at tage et skærmbillede på Android kommando for at bede Google Assistant om at tage et skærmbillede ved at sige “OK Google, tag et skærmbillede.” En anden mulighed: Tryk og hold Power + Lydstyrke ned. Find dit skærmbillede i billedgalleriet eller skærmbilledemappen.

Hvordan tager jeg et skærmbillede på iPhone?
For at tage et iPhone-skærmbillede på iPhones uden en Hjem-knap samtidigt tryk på side- og lydstyrkeknapperne. Skærmbilledet gemmes i Fotos-appen. På ældre modeller skal du trykke på knappen Hjem og knappen Sleep/Wake samtidigt.