spotguide.dk

Krak Afstandsberegning

Krak er en af de mest anerkendte danske hjemmesider, og den bliver brugt at stort set alle på den ene eller anden måde.

Mange bruger den til at tjekke, hvem der gemmer sig bag telefonnumre, til at finde telefonnumre på personer, som de gerne vil have fat i eller til at finde den korteste rute til en destination.

Krak afstandsberegning med kort

Den første måde hvorpå du kan beregne afstanden mellem to steder, er ved hjælp af funktionen kort. Du kan enten komme hertil ved at indtaste et område i søgefeltet eller ved at bruge genvejen fra enten forsiden eller menuen.

Hvis du gerne vil måle afstanden mellem to adresser, så er ruteplan-værktøjet mere effektivt, men skal du for eksempel måle afstanden på en gå-rute som du har fundet, så er kort en bedre løsning.

Når du er kommet til funktionen kort, så vil du se et kort over Danmark. Oppe i øverste venstre hjørne vil du kunne se et søgefelt, hvori du kan indtaste enten en by, en adresse eller noget andet, der får dig tættere på det område, som du gerne vil måle en afstand i. Du kan også vælge at bruge zoom-funktionen, som du finder nede i nederste højre hjørne – det er helt op til dig.

Nede i højre hjørne er der en række funktioner, som du med fordel kan lære lidt bedre at kende, hvis du virkelig vil få det meste ud af krak.

Først ser du et ikon med en lille mand. Ham kan du trykke på, hvis du gerne vil se gadebilledet fra et sted, hvor du er. Det kan godt være en brugbar funktion, hvis du skal finde en gå- eller løberute i dit nabolag.

Ved siden af ikonet med den lille mand finder du zoom-funktionen. Det er to ikoner: én med et minus og én med et plus. Trykker du på minus, zoomer du længere ud på kortet, og trykker du på plus, zoomer du længere ind på kortet – det giver næsten sig selv.

Herefter kommer der et ikon, der ligner sigtet på et gevær. Den kan du trykke på, hvis du gerne vil have GPS-koordinaterne til et punkt på kortet. Og det er ved siden af denne, at du finder det værktøj, der kan hjælpe dig med at måle en afstand.

Kraks afstandsmåler

Når du trykker på afstandsmåleren nede i det nederste højre hjørne, så finder du en menu. Derfor kræver denne sit eget punkt. Menuen indeholder følgende punkter:

 • Fjern alle
 • Del
 • Download alle
 • Linje
 • Markør
 • Areal
 • Mål

Fjern alle

Trykker du på ”fjern alle”, så fjerner du alle de punkter, som du har sat indtil videre. Det vil sige, at hvis du allerede har tegnet en rute, så kan du nemt og hurtigt fjerne ruten igen for at tegne den næste.

Del og Download alle

Inden du fjerne ruten for at tegne en ny, så kan du dog benytte dig af funktionerne ”Del” og ”Download alle”. På den måde får du nemlig først og fremmest gemt din rute, så du kan huske den til når du engang skal ud på den, men du får også mulighed for at dele den – måske med en ven eller veninde, som skal med ud og udforske ruten – og du får mulighed for at downloade den, så du har den liggende, til du engang skal bruge den.

Linje

Funktionen ”linje” er den, som du bruger, når du skal tegne en rute. Den fungerer på den måde, at du klikker de steder på kortet, som du kommer omkring. Det vil typisk være hver gang, du tager et sving, da linjen bliver lige. Den følger altså ikke vejen af sig selv, og du bliver nødt til at forme den, så du får den rigtige rute og dermed den mest præcis afstand.

Det er klart, at det ikke kan blive helt præcis, når det fungerer på denne måde, men det er det bedste, der kan gøres, hvis ikke du vil sidde og taste hver eneste adresse, som du tænker, at du skal omkring.

Markør

En anden måde at tegne en rute på er ved hjælp af værktøjet ”markør”. Her tegner du ikke en linje, der følger hele ruten – i stedet får du blot sat nogle punkter, som du ved, at du skal omkring. Du kan ikke måle afstanden på den måde, men til gengæld er det et godt værktøj, hvis du skal lave et orienteringsløb eller et stjerneløb.

Areal

Værktøjet areal giver næsten sig selv. Det måler det areal, som du indkredser. Det kan være et nyttigt værktøj i mange tilfælde, og der er mange der har brugt det til en række forskellige formål i løbet af den tid, hvor værktøjet har været tilgængeligt.

Mål

Sidst, men ikke mindst, så finder du værktøjet ”mål”. Værktøjet ”mål” er den mest effektive af alle de hidtil nævnte værktøjer, når det kommer til at måle en distance, der ikke nødvendigvis finder sted i bil. Med denne kan du nemlig tegne din rute og mål den på samme tid. Det vil sige, at du hele tiden har overblikket over, hvor lang din rute bliver, og du kan dermed tegne videre så længe, som du har brug for afhængig af hvor lang en rute, du stiler efter.

Værktøjet ”mål” minder i høj grad om værktøjet ”linje”, og de kan mere eller mindre bruges på samme måde. Hvad du foretrækker, er derfor op til dig. Du kan med fordel prøve dem begge af for at se, hvad du arbejder bedst sammen med.

Krak afstandsberegning med ruteplan

En anden måde hvorpå du kan komme til at beregne afstand på, er ved at gå ind på kraks ruteplan. Det kan du gøre ved at taste den adresse ind i søgefeltet, som du skal måle afstanden til, eller du kan gøre det ved at trykke på genvejen ruteplan – enten under søgefeltet på forsiden eller i menuen.

Vælger du den første metode og benytter dig af søgefeltet, så vil adressen allerede være tastet ind, og du vil være zoomet ind på det område, hvor adressen ligger på kortet.

Bruger du derimod en af genvejene til kortet, så kommer du ind på et danmarkskort, hvor du kan skrive en adresse ind i søgefeltet oppe i øverste venstre hjørne. Du kan også skrive en by, indtaste et firmanavn eller søge efter en service, som du skal have udført afhængig af dit behov.

Når du har en adresse, som du skal måle afstanden til, så kan du vælge dit udgangspunkt. Du kan enten bede den om at måle afstanden fra din lokation – det gør du ved at trykke på pilen ude til højre for søgefeltet – eller du kan indtaste en adresse.

Denne metode virker primært, hvis du skal køre i bil, eller hvis du skal med offentlig transport. Hvis du skal med offentlig transport, så kan du klikke på ”mere” over i menuen i højre side, hvorefter ud kan vælge det transportmiddel, som du gerne vil med.

Er du derimod i bil, så kan du også måle afstanden, hvis du skal omkring et spisested, hvis du skal have en overnatning, hvis du skal forbi tanken eller en lade station, eller hvis du har et andet viapunkt. Du kan også vælge at undgå motorvej eller færge, eller vælge om du vil have den hurtigste rute eller se en alternativ.

Afhængig af dine præferencer vil afstanden blive målt forskelligt, så det er måske værd at klikke lidt rundt og justere, indtil du har et tilfredsstillende resultat.

Opbygningen af Kraks hjemmeside

Når du går ind på kraks hjemmeside, så vil du først og fremmest kunne se søgefeltet til deres søgemaskine. Søgemaskinen fungerer lidt på samme måde som Googles søgemaskine, safaris søgemaskine og lignende – med en undtagelse af resultaterne er mere specifikke.

I søgefeltet guider krak dig til hvilken type søgning, der vil give dig det ønskede resultat. Her står der ”Søg firma, person, adresse, telefon”. Afhængig af hvad du skal bruge krak til, så vil du kunne bruge søgefeltet til at komme det nærmere.

Under søgefeltet finder du fire genveje: ’Hvem Ringede?’, ruteplan, kort og søkort.

Hvis det er afstandsberegning, du gerne vil kigge nærmere på, så er det genvejen ruteplan eller genvejen kort, der er relevant for dig. Dog kan du få endnu flere genveje frem ved at klikke på de tre streger oppe i øverste venstre hjørne. Det er nemlig deres menu. Når du klikker på den, vil du kunne se følgende:

 • Startside
 • Kort
 • Ruteplan
 • Søkort
 • Søg person
 • Søg firma
 • Hvem Ringede?
 • Matrikelkort
 • Hjælp
 • Kontakt os
 • Cookie indstillinger
 • Log ind

Hvis du skal måle en afstand, så kan du både bruge kort, ruteplan eller søkort, hvis det er til vand.

Dog kan du også komme til en afstandsberegner ved at skrive en adresse ind i søgefeltet. Så vil du nemlig automatisk blive taget med til kortet, hvor du kan se, hvor adressen ligger.