Krak Søkort – Sådan lærer du at bruge det
Krak har i mange år været en anerkendt hjemmeside og app, når det kom til at finde den bedste rute fra A til B – i hvert fald i bil eller med offentlig transport. Men nu kan de faktisk også tage æren for at kunne det samme til søs.
- Gå direkte til Kraks Søkort: https://tilsos.krak.dk/
Krak har nemlig skabt appen Til Søs med Krak, som du kan få stor glæde af, uanset om du blot sejler i en kano eller er dedikeret sejler med stor båd, der sejler i hele Norden.
Bliv klogere på hvad appen kan lige her, hvis du er interesseret i at navigere til søs.
Sådan finder du krak søkort – web version
Hvis du gerne vil finde krak søkort web version, så skal du først ind på Kraks hjemmeside. Her har du højst sandsynligt været før, så det bør ikke være så fremmet. Du kan både tilgå krak søkort via genvejen lige under det søgefelt, der møder dig som noget af det første, eller du kan gå over i menuen, som du får frem ved at klikke på de tre streger oppe i venstre hjørne af skærmen. Her vil der også være en genvej til krak søkort. Hvilken du bruger, det er helt op til dig.
Når du klikker på genvejen, så bliver du sendt ind på en side, der anbefaler dig at bruge appen. Herfra kan du se, hvorfor det er en god ide at downloade appen og enten bruge den gratis version eller den version, der kræver et abonnement afhængig af dit behov. Dog kan du også i første omgang vælge at klikke på knappen, hvor der står ”web version”, som du finder oppe i højre hjørne.
Det kræver, at du opretter en bruger for at komme ind til selve kortet, hvorfor det i første omgang kan virke lidt besværligt at få adgang. Når først du er igennem det første gang, så er det dog ikke længere et problem, da du forbliver logget ind og blot kommer direkte ind til søkortet, næste gang du bruger en af de to genveje.
Sådan bruger du krak søkort
Krak søkort er langt mest effektivt, hvis du downloader appen. Du kan læse mere om de mange fordele både ved at downloade appen, men også ved at betale for helårsabonnementet længere her nedenfor.
Hovedmenuen
Når du først har fundet Krak søkort, vil du kunne se en hovedmenu over til venstre. Her finder du punkterne:
- Ruter
- Interessepunkt
- Plotterspotter
- Havne
- Din båd
- AIS+
- Søg
Ruter
Knappen ”ruter” i hovedmenuen vil være et sted, hvor du kan skabe dine egne ruter på computeren og nemt overføre dem til din smartphone via appen. Du kan også bruge værktøjet ”auto-ruter”, hvis det virker bedre for dig.
Interessepunkter
På samme måde som du kan sende ruter til din telefon via appen, så kan du også sende interessepunkterne, som du også selv opretter.
Plotterspotter
Plotterspotter vil vise dig dine gemte ruter, så du kan se, hvor du enten har tænkt dig at sejle hen, eller hvor du har været, afhængig af hvordan du vælger at bruge rute-funktionen.
Havne
Punktet havne viser dig både havne i området og også de faciliteter, som der er ved havnene. På den måde kan du plotte dem ind på dine ruter, så du kan besøge havnene og benytte dig af de nødvendige faciliteter. Du undgår også at komme til en havn, der ikke har de nødvendige faciliteter til dine behov.
Din båd
I hovedmenuen får du også mulighed for at tilføje detaljer om din både, hvorefter krak søkort vil være i stand til at give dig ruteplaner, der er særligt egnede lige netop din bådtype.
Søg
Ruller du helt ned i bunden af hovedmenuen, så vil du kunne søge efter øer, steder og lignende, hvis du har brug for at få sat en markør på kortet, så du kan få et bedre overblik.
Menuen i højre side
Over til højre på skærmen – når du bruger webversionen – kan du se en mindre menu. Her kan du vælge hvilken type kort, du vil se, ved at kigge på den øverste cirkel med et kort indeni. Ved hjælp af de fire ikoner nedenfor kan du vælge hvilke ”lag”, der skal være på kortet – det inkluderer de interessepunkter, der nu engang måtte være, havne, som du kan lægge til i, AIS+, der viser dig store fartøjer i realtid, samt din hjemhavn.
Under de fire ikoner kan du benytte dig af zoom funktionen. Der er en knap med et minus, der zoomer ud og en knap med et plus, der zoomer ind. Den nederste knap forestiller pilene i et kompas, og du kan bruge den til at rokere kortet, hvis du har behov for det.
- Gå direkte til Kraks Søkort: https://tilsos.krak.dk/
Få krak søkort til din telefon
Det er de færreste, der tager deres computer og internetforbindelse med dem ud på havet. Derfor kan du selvfølgelig finde krak søkort som app til din telefon, så det hele bliver en lille smule nemmere. Appen hedder til søs med Krak, og du kan få den både til Android og iPhone via henholdsvis Google Play og App Store.
Til søs med krak hjælper dig med at navigere ude på vandet med lethed, så du har mulighed for at opleve mere. Til trods for at den ikke er særlig gammel, så kommer der positive anmeldelser tilbage, der beskriver det som en problemfri oplevelse af bruge appen. Den får desuden 4,28 ud af 5 stjerne på Apple App Store, hvorfor den godt kan betegnes som godkendt af dem, der sejler i båd.
Abonnement til appen
Til søs med Krak kræver et abonnement, men du kan vælge imellem to forskellige slags. Du kan enten benytte dig af en gratis udgave, der bedst egner sig til dig, der sjældent bruger tid på vandet og kun har en lille båd eller en kajak.
Hvis du derimod vil betegne dig selv som en entusiast, der bruger så meget tid på vandet som overhovedet muligt og har brug for ekstra værktøj, så er der en udgave specielt til dig, der dog koster et lille beløb. Igen er det dog noget, der bliver vurderet til at være pengene værd.
Det får du for pengene – Free
Hvis du vælger det gratis abonnement, så får du kun en begrænset del af de værktøjer og funktioner, som appen har at tilbyde. Det inkluderer danske søkort, GPS-navigation, så du kan se din placering på søkortet eller kortet i realtid samt Mand over bord sikkerhedsknap, der gemmer din position, så du ved, hvor du skal starte søgningen.
Det får du for pengene – Pro
Hvis du er en dedikeret bådejer, som vælger at betale for abonnementet, så får du i alt 29 forskellige funktioner. Det inkluderer de tre førnævnte samt Book Gæstepladser funktionen, der lader dig booke private fortøjningspladser og havnegæstepladser i appen (gælder også i Sverige), viser naturhavne med billeder og beskrivelser, forenkler ruteplanlægning og opretter ruten for dig med værktøjet auto-ruter, kan bruges i offline mode, da den tillader dig at downloade kortudsnit, så du kan få adgang til dem uden internetforbindelse samt meget andet. Dette er som sagt blot et udsnit af de 29 funktioner og værktøjer, der i alt medfører abonnementet.
Pro abonnementet koster ikke mere end 249 kr. per år, hvorfor det altså er til at betale sig fra at få adgang til det store udvalg af forskellige funktioner – og de vil med garanti komme dig til gode, når du færdes på vandet. Og hvis du endnu ikke er overbevist, så kan du få en gratis prøveperiode på 3 dage eller se, om du kan nøjes med den gratis udgave, inden du investerer. Du kan altid opgradere til pro.
Alle 29 funktioner
Som sagt har Til søs med krak appen hele 29 funktioner, hvis du vælger at betale for abonnementet. Dem kan du blive klogere på her:
- Svenske søkort over kyster og større søer
- ”Mand overbord” sikkerhedsknap
- Se skibe med AIS+ sender på kortet – der kan forekomme forsinkelser, men det er som udgangspunkt i realtid.
- Se bådens position og retning med et roterende symbol
- Download kortudsnit til din telefon og få dermed muligheden for at tilgå det offline
- Forenkling af ruteplanlægning med auto-ruter funktionen. Her opretter appen ruten for dig.
- Sporingsplotter
- Se private bådebroer, bøjer og fortøjninger, som kan reserveres
- Se naturhavne med billeder og beskrivelser
- Beregn afstande og kompasretning
- Søg efter øer og geografi
- Nautiske luftfotos
- Vejrudsigt for alle de punkter, som du har plottet ind på kortet
- Symbolforklaring af søkortets symboler
- Kraks kort med steder og veje
- Tilføj din båds navn, foto, information og mål og brug det til at få specialfremstillede ruter.
- Holde din telefon eller tablets skærm tændt
- Se havne og reservebare gæstepladser i havne
- Book private bådpladser og gæstepladser direkte i appen
- Få havneinformationer og se tilgængelige tjenester og faciliteter samt billeder af havnen direkte i appen
- Søg efter koordinater
- Triptæller, der viser hvor langt du er kommet
- Interessepunkter, så du kan markere de steder, som du gerne vil omkring på din tur
- Ankervagt – bliv advaret, hvis din både bevæger sig, når den er forankret
- Eksporter og importer GPX-filer til og fra din plotter